Ljubljana,

V okviru dogodkov ob letošnjem Evropskem tednu mobilnosti v Mestni občini Ljubljana smo se člani KPŠRD »KAREL JERAJ« v četrtek, 17. septembra udeležili brezplačnega vodenja. Vodnica Sofija iz Kluba turističnih vodnikov nas je pod pokroviteljstvom MOL-a popeljala po ljubljanski čebelji poti ter nam predstavila utrinke urbanega čebelarjenja.

Začeli smo s predstavitvijo čebeljega domovanja na strehi Cankarjevega doma ter nadaljevali pot do Narodnega muzeja, kjer smo spoznali zgodbo čebelice, upodobljene nad enim od vhodov. Na Slovenski cesti, ki je zadnja leta preurejena za trajnostne oblike mobilnosti, smo si ogledali drevored medovitih malih jesenov. Pot nas je potem vodila proti Tromostovju, a še prej se nam je korak ustavil na Čopovi ulici pred Mestno hranilnico ljubljansko, kjer varčnost Slovencev ter zanesljivo hrambo njihovih prihrankov simbolizira originalni čebelji panj iz leta 1889. Med postankom na Tromostovju, nedaleč od Filipovega dvorca, nam je vodnica opisala zgodbo ljubljanskega trgovca Toneta Verbiča, ki je že pred več desetletji uspešno čebelaril v mestnem središču. Še posebej sladek pa je bil postanek na ljubljanski tržnici, kjer smo pri čebelarju Romanu Koželju lahko med tudi poskusili. Predzadnja točka sprehoda je bila Medarska ulica, kratka ulica v bližini ljubljanske stolnice, na kateri so čebelarji včasih prodajali svoj pridelek. Zaključek čebelje poti je bil pred ljubljansko stolnico sv. Nikolaja. Slovenske cerkve in čebelarji so bili v preteklosti namreč povezani z votivi, to je izdelki iz voska, ki so jih ljudje v zahvalo ali v zaobljubo polagali na oltarje.

Po zaključku uradnega dela vodenja je sledilo še povabilo na kavico v staro ljubljansko gostilno Pri kolovratu. Udeleženci sprehoda po čebelji poti smo zares uživali in se zahvaljujemo tako pokrovitelju Mestni občini Ljubljana kot izvedencu pohoda Klubu turističnih vodnikov.

Zapisala: Slavica Bukovec Zupanič

Nekaj utrinkov pa si oglejte v fotogaleriji: