Ljubljana,

V okviru dogodkov ob letošnjem Evropskem tednu mobilnosti v Mestni občini Ljubljana smo se člani KPŠRD »KAREL JERAJ« v četrtek, 17. septembra udeležili brezplačnega vodenja. Vodnica Sofija iz Kluba turističnih vodnikov nas je pod pokroviteljstvom MOL-a popeljala po ljubljanski čebelji poti ter nam predstavila utrinke urbanega čebelarjenja.

Začeli smo s predstavitvijo čebeljega domovanja na strehi Cankarjevega doma ter nadaljevali pot do Narodnega muzeja, kjer smo spoznali zgodbo čebelice, upodobljene nad enim od vhodov. Na Slovenski cesti, ki je zadnja leta preurejena za trajnostne oblike mobilnosti, smo si ogledali drevored medovitih malih jesenov. Pot nas je potem vodila proti Tromostovju, a še prej se nam je korak ustavil na Čopovi ulici pred Mestno hranilnico ljubljansko, kjer varčnost Slovencev ter zanesljivo hrambo njihovih prihrankov simbolizira originalni čebelji panj iz leta 1889. Med postankom na Tromostovju, nedaleč od Filipovega dvorca, nam je vodnica opisala zgodbo ljubljanskega trgovca Toneta Verbiča, ki je že pred več desetletji uspešno čebelaril v mestnem središču. Še posebej sladek pa je bil postanek na ljubljanski tržnici, kjer smo pri čebelarju Romanu Koželju lahko med tudi poskusili. Predzadnja točka sprehoda je bila Medarska ulica, kratka ulica v bližini ljubljanske stolnice, na kateri so čebelarji včasih prodajali svoj pridelek. Zaključek čebelje poti je bil pred ljubljansko stolnico sv. Nikolaja. Slovenske cerkve in čebelarji so bili v preteklosti namreč povezani z votivi, to je izdelki iz voska, ki so jih ljudje v zahvalo ali v zaobljubo polagali na oltarje.

Po zaključku uradnega dela vodenja je sledilo še povabilo na kavico v staro ljubljansko gostilno Pri kolovratu. Udeleženci sprehoda po čebelji poti smo zares uživali in se zahvaljujemo tako pokrovitelju Mestni občini Ljubljana kot izvedencu pohoda Klubu turističnih vodnikov.

Zapisala: Slavica Bukovec Zupanič

Nekaj utrinkov pa si oglejte v fotogaleriji:


Datum:

S pomočjo prostovoljcev in planinskega društva Ajdovščina smo dosegli dva vrhova – Mali golak 1495 metrov in Čaven 1242 metrov nadmorske višine in dodali dva žiga v svoje planinske knjižice.

Slike s pohoda si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji:


Naši kegljači so v nedeljo, 9. februarja 2020 v Zagrebu sodelovali na 8. Odprtem prvenstvu Zagreba in 5. memorialu “Stanka Jerkoviča” v steznem kegljanju. Ekipno je naša ekipa v sestavi: Mitja Osolnik, Igor Žagar in Branka Zorko zasedla 7. mesto (1834 podrtih kegljev).

Posamezno so naši kegljači zasedli naslednje uvrstitve:

člani v kategoriji B1 ­ 7. Mitja Osolnik (509),
v kategoriji B2 ­ 8. Stane Luzar (614), 1. Igor Žagar (690)
ter članica v kategoriji B3 ­ 6. Branka Zorko (635 podrtih kegljev).
Uvrstitvi v 5. memorialu, katategorije B2 ­ 11. Stane Luzar in 1. Igor Žagar.


Tu objavljamo besede, ki jih je zapisala naša članica Sabina Dermota po začetku Slovenske planinske poti na Pohorju:

Slovenska planinska pot predstavlja 617 kilometrov urejenih planinski poti, ki med seboj povezujejo najzanimivejše vrhove in najpomembnejše planinske koče od Mariborskega Pohorja do Ankarana. Ta prečudovit naravni svet je v preteklosti ljudem nudil predvsem zavetje in dodaten vir preživetja. Danes, v sodobnem načinu življenja pa se ljudje radi vračamo v naravo, kjer tam najdemo duševni mir in novo življenjsko energijo. To in dejstvo, da so že naši predhodniki – slepi in slabovidni člani Kulturno-prosvetnega in športno rekreativnega društva »KAREL JERAJ«, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja osvajali to pot, nas je, slepe in slabovidne vzpodbudilo, da se skupaj odpravimo po tej poti in skupaj osvojimo častni znak PZS. Zelo dobro se zavedamo, da tega ne moremo početi sami. Za tovrstno aktivnost potrebujemo spremljevalce, somišljenike, ljudi dobre volje in podobnih misli, ki bi želeli z nami preživeti del svojega prostega časa, nam približati  prelepe podobe pokrajine, nam opisati slike narave in z nami deliti prijetna doživetja… Zato smo se povezali s Planinsko zvezo Slovenije, oziroma z njenim odborom Planinstvo za invalide/OPP ter sklenili skupaj osvojiti zadani cilj.

Kaj pomeni podpis sodelovanja za slepe in slabovidne pohodnike?

Presenečeni smo in nad vse veseli, da je naša velika želja po dosegu cilja osvojiti SPP in se hkrati lepo imeti v objemu gora s prijatelji, našla toliko razumevanja in posluha pri tolikšnemu številu ljudi, ki kakor pravi naš veliki pesnik France Prešeren »smo zato se zbratli, ker v srcu dobro mislimo«.

S podpisom takšnega sporazuma se je ponovno pokazalo, kako lahko invalidnost povezuje in združuje in ne ločuje. Veseli smo tako široke podpore vseh podpisnic in vsakega posameznika, ki bo z nami prehodil del poti in tako podaril del sebe in svojega časa v skupni projekt. Zagotavljamo vsem, da nikomur ne bo žal, saj je dajanje in sprejemanje vedno obojestransko.

Za uradni pričetek akcije smo izbrali 8. februar, kjer smo v Mariborski koči na Pohorju odtisnili prvi žig v naše pohodne knjižice. Ker je prav, da kulturni praznik in pričetek naše akcije svečano otvorimo, smo udeleženci pripravili kulturni program, ki ga je povezovala Urška Vučak Markež, svoje aforizme o slepoti je v brajici prebral Valter Čučkovič….

Ob tej priložnosti so Planinska zveza Slovenije, Slovenska karitas, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza tabornikov Slovenije podpisali sporazum o sodelovanju njihovih prostovoljcev pri izvedbi inkluzijskih pohodov, skupina petintridesetih  slepih in slabovidnih planincev ter njihovih spremljevalcev in kolegov iz hrvaške, pa je za tem v njihovi družbi prehodila še pot do Ruške koče.

Na tak poseben, svečan in dan z noto kulture se nas je zbralo 150 iz Slovenije in Hrvaške.

Slike s pohoda si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji:


Pri uresničitvi naših ciljev nam lahko pomagate v obliki donacije ali pa nam

podarite (virtualni) OBJEM.

KPŠRD »KAREL JERAJ« sodeluje v razpisu Objem topline za donacijo, ki nam bo pomagala pri izvedbi naše aktivnosti in sicer pod številko 12. oddate svoj objem našemu društvu.

Povezava do glasovanja je na: http://objemtopline.dormeo.net/.

Pri tem potrebujemo vašo pomoč, saj lahko le z zadostnim številom objemov pridemo do želene donacije.

Virtualni objem nam lahko podarite vsakih 24 ur do 29. 2. 2020.

Navodila za podarjanje objemov:

  • Objem podarite tako, da pod našo organizacijo kliknete gumb »podarjam objem«. Ko to naredite prvič, objem še ni podarjen, saj se je potrebno najprej registrirati z vašim e‑mail naslovom.
  • To pomeni, da se vam po prvem kliku na gumb »podarjam objem« pojavi okno, v katerega vpišete vaš e‑mail.
  • Na e‑mail, ki ga boste vpisali, boste prejeli sporočilo, v katerem se bo nahajala povezava, na katero morate klikniti, da potrdite sodelovanje. S tem je registracija uspešno opravljena in odprla se vam bo spletna stran Objema Topline, kar pomeni, da lahko sedaj normalno podarjate objeme (brez ponovne registracije).
  • Pod KPŠRD »KAREL JERAJ«, kliknete gumb »podarjam objem« in naša številka se bo obarvala zeleno. To pomeni, da je bil objem uspešno podarjen. Vsak dan nam lahko podarite po 1 objem. Torej, če v roku 24 ur po prvič podarjenem objemu, še enkrat kliknete »podarjam objem«, se bo številka obarvala rdeče, kar pomeni, da ste nam danes že podarili in ga ne morete več.

Za vašo pomoč se vam vnaprej zahvaljujemo!


Slepi in slabovidni na slovenski planinski poti

Že naši starejši slepi in slabovidni predhodniki, so se zavedali kako pomembno je gibanje v naravi za ohranjanje zdravja. Odpravili so se v gore z namenom, da dokažejo sebi in družbi, da ni nujno, da te slepota in slabovidnost prikujejo v dom. Tudi mi po svoje spoznavamo naravo, če pa s tem navežemo še stike z ljudmi, ki s senzoriko nimajo tovrstnih težav, je zadetek v polno. Ti nas spremljajo, opišejo kaj vidijo in nam tudi v praksi pokažejo npr. opis rože in če je mogoče tudi poskrbijo, da lahko otipamo kako nenavadno skalo, drevo…

Ponekod nas bodo postregli gluhi in naglušni. Se pravi, izzivov je več kot dovolj. V počastitev poguma naših predhodnikov in skrbi za svoje fizično zdravje in psihično zadovoljstvo se bomo tudi mi po toliko letih odpravili na pot spoznavanja naših gora in novih ljudi.

V prihajajočem letu bo namreč minilo 58 let od prvega organiziranega pohoda slepih na Triglav. Ta uspeh je slepe pohodnike tako navdušil, da so se odločili prehoditi vso Slovenijo in osvojiti Slovensko planinsko transverzalo. Podporo in pomoč so našli pri Slovenski planinski matici in v okviru KPŠRD “KAREL JERAJ” zadano nalogo uspešno zaključili leta 1973. Na pobudo nekaterih naših članov in v počastitev tako pomembnega jubileja smo se odločili, da bi se ponovno odpravili na to pot. Zato vas skupaj z Odborom Planinstvo za invalide/OPP, ki deluje v sklopu Planinske zveze Slovenije vabimo, da se nam pridružite.

Slovenska planinska pot se prične v Mariboru in poteka čez Pohorje in se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras ter se konča v Ankaranu. Je najdaljša in najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu. Po njenem zgledu so se podobne poti uveljavile tudi drugod po svetu. Nastala je na pobudo Ivana Šumljaka, idejnega in operativnega snovalca. Šumljak jo je sprva imenoval magistrala, a je že ob odprtju leta 1953 dobila ime Slovenska Planinska transverzala, ki se je nato leta 1991 preimenovala v Slovensko planinsko pot – SPP.

Začetek projekta za slepe in slabovidne planince načrtujemo 8. februarja 2020 s pohodom na mariborsko Pohorje. Celoten projekt pa je zasnovan tako, da bi po posameznih etapah (približno 15 na leto), projekt zaključili leta 2022 v Ankaranu. Pri Planinski zvezi Slovenije so nam pripravljeni pomagati s spremljevalci in vodniki. Prav tako s posebno planinsko opremo, (čelade, plezalni pasovi, vrvi za varovanje in podobno). Osnovno pohodniško opremo: primerna obutev, oblačila, nahrbtnik in podobno, pa mora imeti vsak sam. V primeru, da se boste odločili pridružiti temu projektu je nujno potrebno, da ste član enega od planinskih društev, ki deluje v okviru Planinske zveze Slovenije.

Članstvo v planinskem društvu namreč zagotavlja nezgodno zavarovanje na planinskih poteh in nižje stroške spanja v planinskih kočah.
Poskrbeli bomo tudi za skupne prevoze, izposojo posebne planinske opreme in podobno. Skušali bomo pridobiti čim več denarnih sredstev, da bomo tako omogočili pohode čim večjemu številu pohodnikov. Seveda pa se moramo vsi zavedati, da bomo prispevali del stroškov z lastnih žepov.

Če ste ljubitelji narave, hoje po hribih in imate vsaj malo kondicije.
Če si želite medsebojnega druženja, spoznavanja novih krajev in ljudi in bi to radi počeli skupaj z nami, vas vljudno vabimo, da se nam pridružite.

Prijave sprejemamo na našem e–naslovu info@kpsrd.si, do vključno srede, 8. januarja 2020. Ob prijavi navedite ime in priimek slepega ali slabovidnega planinca, njegovo telefonsko številko in e–naslov, kamor se lahko sporočijo morebitne podrobnosti projekta ter ime in priimek spremljevalca, če ga imate. V kolikor ga nimate in bi ga potrebovali, nam to tudi sporočite v prijavi.

Vse dodatne informacije dobite na telefonski številki: 041 816 436 (Ana Oražem) in na info@kpsrd.si.

Planinski pozdrav.


V torek, 10. decembra 2019 smo v dvorani Centra IRIS, Langusova 8, v Ljubljani organizirali in izvedli Kulturno srečanje KPŠRD “KAREL JERAJ” v okviru praznovanja 100 let organizirane skrbi za slepe in slabovidne. Po dveh recitiranih pesmi Romana Končarja, katerih je tudi avtor, je voditeljica Alenka Tetičkovič oznanila, da to pravzaprav ni prireditev ob 100 letnici Organiziranosti slepih in slabovidnih na slovenskem, ampak počastitev 60 letnice našega prijatelja Romana Končarja.

Scenarij prireditve je napisala dr. Aksinja Kermauner. Nastopili so: Duo Simi – Simona in Miha Jakopin, del ansambla Vesolje – Janez Mlačnik, Franc Mlačnik in pridruženi član Edvard Vodovnik, Irena Temlin in Glasbena skupina Centra IRIS (z Orffovimi inštrumenti in kot otroški zbor) pod mentorstvom Neve Láščak. Kot gostje pa so nastopili igralca Jernej in Tone Kuntner ter Godalni kvartet iz Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki ga sestavljajo:
prva violina – Timotej Willewaldt, druga violina – Ana
Močnik, viola – Patricija Malovrh–Mlačnik in violončelo – Lora.

Donatorja prireditve sta bila: OPN d.o.o. in Center IRIS. Ob koncu prireditve je bila tudi pogostitev za nastopajoče in goste. ki je potekala na Jamovi 5, v Ljubljani. Hvala vsem, ki so nam kakor koli pomagali pri organizaciji tega dogodka.

Prireditev si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji: