V Kranju je potekalo DP ZŠIS v kegljanju za slepe in slabovidne.

Rezultati naših članov so bili sledeči:

B1
1. mesto  MITJA OSOLNIK – 480 kegljev
B2
2. mesto IGOR ŽAGAR – 690 kegljev
B3
2. mesto SAŠO KAJTNA – 714 kegljev
5. mesto FRANC TOMŠIČ – 629 kegljev.

Na tej povezavi lahko prisluhnete intervjuju z Mihom Jakopinom, ki ga je imel na radiu Zeleni val.


Na dan turističnih vodnikov 21. 02. 2023 smo se na povabilo gospe Dominike Koritnik Trepelj iz Kluba turističnih vodnikov udeležili otvoritve čebelje poti Apis iter v Ribnici. Člani KPŠRD »Karel Jeraj« in »In-planinca« ter strokovna javnost smo se zbrali na železniški postaji v Ribnici. Od tukaj smo krenili po na novo odprti turistični poti ribniških znamenitosti. Po poti nas je vodila ga. Ajda Kljun. Izvedeli smo veliko novega o čebelah, njihovem pomenu v naravi, negi, razmnoževanju in drugih značilnostih čebel. Obiskali smo tudi čebelarja v Hrovači. Ta nam je podaril veliko znanja o čebelah in čebelarjenju.

Srečali in spoznali smo tudi kulturno dediščino tega območja, rastlinje, ki je pomembno za življenje čebel in ljudi. Ta kraj so zaznamovali tudi zgodovinsko pomembni slovenci. Svoj pečat v arhitekturi je pustil Plečnik z dvema zvonikoma na Ribniški cerkvi, katerih načrt je bil eden izmed njegovih zadnjih del. Tudi Prešeren se je zapisal v zgodovino tega kraja. Francozi in Napoleon so imeli pomembno vlogo v zgodovini tega kraja. Posvečen jim je most na reki Bistrici, ki teče skozi Ribnico. Krožna pot obsega sedem točk povezanih s čebelami in drugo kulturno dediščino.

Pot je bila za ljudi s posebnimi potrebami pomembna tudi zato, ker smo ugotavljali dostopnost. Na koncu poti smo obiskali še jamarski dom, ki leži na poti proti sv. Ani. V domu smo se okrepčali s t.i. trojko ali kravlo in ajdovimi štruklji z orehi in medom ter hruškovim prelivom. Polni vtisov smo se odpravili v dolino.

Ana Oražem


Stezno kegljanje

Naši kegljači so sodelovali na 16. mednarodnem turnirju v steznem kegljanju v Kranju.

Ekipno so zasedli 3. mesto »1958 podrtih kegljev«, med posamezniki pa so bili doseženi naslednji rezultati:
B1 Mitja Osolnik 2. mesto »574 podrtih kegljev«
B2 Igor Žagar 7. mesto »666 podrtih kegljev«
B2 Stane Luzar 15. mesto »612 podrtih kegljev«
B3 Sašo Kajtna 5. mesto »718 podrtih kegljev«