Slepi in slabovidni na slovenski planinski poti

Že naši starejši slepi in slabovidni predhodniki, so se zavedali kako pomembno je gibanje v naravi za ohranjanje zdravja. Odpravili so se v gore z namenom, da dokažejo sebi in družbi, da ni nujno, da te slepota in slabovidnost prikujejo v dom. Tudi mi po svoje spoznavamo naravo, če pa s tem navežemo še stike z ljudmi, ki s senzoriko nimajo tovrstnih težav, je zadetek v polno. Ti nas spremljajo, opišejo kaj vidijo in nam tudi v praksi pokažejo npr. opis rože in če je mogoče tudi poskrbijo, da lahko otipamo kako nenavadno skalo, drevo…

Ponekod nas bodo postregli gluhi in naglušni. Se pravi, izzivov je več kot dovolj. V počastitev poguma naših predhodnikov in skrbi za svoje fizično zdravje in psihično zadovoljstvo se bomo tudi mi po toliko letih odpravili na pot spoznavanja naših gora in novih ljudi.

V prihajajočem letu bo namreč minilo 58 let od prvega organiziranega pohoda slepih na Triglav. Ta uspeh je slepe pohodnike tako navdušil, da so se odločili prehoditi vso Slovenijo in osvojiti Slovensko planinsko transverzalo. Podporo in pomoč so našli pri Slovenski planinski matici in v okviru KPŠRD “KAREL JERAJ” zadano nalogo uspešno zaključili leta 1973. Na pobudo nekaterih naših članov in v počastitev tako pomembnega jubileja smo se odločili, da bi se ponovno odpravili na to pot. Zato vas skupaj z Odborom Planinstvo za invalide/OPP, ki deluje v sklopu Planinske zveze Slovenije vabimo, da se nam pridružite.

Slovenska planinska pot se prične v Mariboru in poteka čez Pohorje in se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras ter se konča v Ankaranu. Je najdaljša in najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu. Po njenem zgledu so se podobne poti uveljavile tudi drugod po svetu. Nastala je na pobudo Ivana Šumljaka, idejnega in operativnega snovalca. Šumljak jo je sprva imenoval magistrala, a je že ob odprtju leta 1953 dobila ime Slovenska Planinska transverzala, ki se je nato leta 1991 preimenovala v Slovensko planinsko pot – SPP.

Začetek projekta za slepe in slabovidne planince načrtujemo 8. februarja 2020 s pohodom na mariborsko Pohorje. Celoten projekt pa je zasnovan tako, da bi po posameznih etapah (približno 15 na leto), projekt zaključili leta 2022 v Ankaranu. Pri Planinski zvezi Slovenije so nam pripravljeni pomagati s spremljevalci in vodniki. Prav tako s posebno planinsko opremo, (čelade, plezalni pasovi, vrvi za varovanje in podobno). Osnovno pohodniško opremo: primerna obutev, oblačila, nahrbtnik in podobno, pa mora imeti vsak sam. V primeru, da se boste odločili pridružiti temu projektu je nujno potrebno, da ste član enega od planinskih društev, ki deluje v okviru Planinske zveze Slovenije.

Članstvo v planinskem društvu namreč zagotavlja nezgodno zavarovanje na planinskih poteh in nižje stroške spanja v planinskih kočah.
Poskrbeli bomo tudi za skupne prevoze, izposojo posebne planinske opreme in podobno. Skušali bomo pridobiti čim več denarnih sredstev, da bomo tako omogočili pohode čim večjemu številu pohodnikov. Seveda pa se moramo vsi zavedati, da bomo prispevali del stroškov z lastnih žepov.

Če ste ljubitelji narave, hoje po hribih in imate vsaj malo kondicije.
Če si želite medsebojnega druženja, spoznavanja novih krajev in ljudi in bi to radi počeli skupaj z nami, vas vljudno vabimo, da se nam pridružite.

Prijave sprejemamo na našem e–naslovu info@kpsrd.si, do vključno srede, 8. januarja 2020. Ob prijavi navedite ime in priimek slepega ali slabovidnega planinca, njegovo telefonsko številko in e–naslov, kamor se lahko sporočijo morebitne podrobnosti projekta ter ime in priimek spremljevalca, če ga imate. V kolikor ga nimate in bi ga potrebovali, nam to tudi sporočite v prijavi.

Vse dodatne informacije dobite na telefonski številki: 041 816 436 (Ana Oražem) in na info@kpsrd.si.

Planinski pozdrav.


V torek, 10. decembra 2019 smo v dvorani Centra IRIS, Langusova 8, v Ljubljani organizirali in izvedli Kulturno srečanje KPŠRD “KAREL JERAJ” v okviru praznovanja 100 let organizirane skrbi za slepe in slabovidne. Po dveh recitiranih pesmi Romana Končarja, katerih je tudi avtor, je voditeljica Alenka Tetičkovič oznanila, da to pravzaprav ni prireditev ob 100 letnici Organiziranosti slepih in slabovidnih na slovenskem, ampak počastitev 60 letnice našega prijatelja Romana Končarja.

Scenarij prireditve je napisala dr. Aksinja Kermauner. Nastopili so: Duo Simi – Simona in Miha Jakopin, del ansambla Vesolje – Janez Mlačnik, Franc Mlačnik in pridruženi član Edvard Vodovnik, Irena Temlin in Glasbena skupina Centra IRIS (z Orffovimi inštrumenti in kot otroški zbor) pod mentorstvom Neve Láščak. Kot gostje pa so nastopili igralca Jernej in Tone Kuntner ter Godalni kvartet iz Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki ga sestavljajo:
prva violina – Timotej Willewaldt, druga violina – Ana
Močnik, viola – Patricija Malovrh–Mlačnik in violončelo – Lora.

Donatorja prireditve sta bila: OPN d.o.o. in Center IRIS. Ob koncu prireditve je bila tudi pogostitev za nastopajoče in goste. ki je potekala na Jamovi 5, v Ljubljani. Hvala vsem, ki so nam kakor koli pomagali pri organizaciji tega dogodka.

Prireditev si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji:


Naši kegljači in kegljačica so od srede, 6. novembra do srede, 11. decembra 2019 na kegljišču Bežigrad, Staničeva 41 (posamezno) in na kegljišču Društva vojnih invalidov, na Malenškovi 1 v Ljubljani (ekipno) sodelovali na Invalidski ligi Mestne občine Ljubljana za leto 2019. Ekipa v sestavi: Franci Tomšič, Igor Žagar, Stane Luzar in Branka Zorko) je ob koncu lige zasedla 2. mesto (polno in čiščenje). Posamezno dosežena uvrstitev: tekmovalke I. kategorije – 2. Branka Zorko.


Od petka, 6. do nedelje, 8. decembra 2019 je ekipa naših šahistov v Komendi sodelovala na III. članski ligi Zahod (5 kol). Ekipo so sestavljali: Dušan Kutin, Janez Mlačnik, Viktor Vertačnik, Gregor Čižman, Korel Ulaga in Ignacij Kanc.

Ob koncu lige je naša ekipa zasedla 4. mesto (11 šahovskih in 6 meč točk). Janez Mlačnik pa je prejel bronasto kolajno na drugi deski.


Ekipa naših šahistov (Dušan Kutin, Janez Mlačnik, Viktor Vertačnik, Gregor Čižman in Novica Novaković) je od 12. septembra do 14. novembra 2019 (9 kol) sodelovala na 20. osrednje slovenski šahovski ligi za leto 2019 ‑ 1. ligi, kjer so ob zaključku lige so zasedli 8. mesto, z 16 šahovskimi točkami in 7 meč točkami. Janez Mlačnik je prejel srebrno kolajno na drugi deski.


V petek, 22. novembra 2019 so se naši kegljači v Kranju udeležili 15. mednarodnega turnirja in 9. memoriala Borisa Žukevića. Naša II. ekipa v sestavi: Rok Janežič, Stane Luzar in Branka Zorko je zasedla 14. mesto (1587 podrtih kegljev),

naša I. ekipa v sestavi: Mitja Osolnik, Igor Žagar in Sašo Kajtna je zasedla 5. mesto (1763 podrtih kegljev).

Posamezno so naši kegljači zasedli naslednje uvrstitve:

članica ‑ v kategoriji B3 ‑ 6. Branka Zorko (634),

člani ‑ v kategoriji B1 ‑ 19. Rok Janežič (317), 12. Mitja Osolnik (418), v kategoriji B2 ‑ 13. Igor Žagar (630), 12. Stane Luzar (636), v kategoriji B3 ‑ 2. Sašo Kajtna (715 podrtih kegljev).