Naši kegljači so v nedeljo, 9. februarja 2020 v Zagrebu sodelovali na 8. Odprtem prvenstvu Zagreba in 5. memorialu “Stanka Jerkoviča” v steznem kegljanju. Ekipno je naša ekipa v sestavi: Mitja Osolnik, Igor Žagar in Branka Zorko zasedla 7. mesto (1834 podrtih kegljev).

Posamezno so naši kegljači zasedli naslednje uvrstitve:

člani v kategoriji B1 ­ 7. Mitja Osolnik (509),
v kategoriji B2 ­ 8. Stane Luzar (614), 1. Igor Žagar (690)
ter članica v kategoriji B3 ­ 6. Branka Zorko (635 podrtih kegljev).
Uvrstitvi v 5. memorialu, katategorije B2 ­ 11. Stane Luzar in 1. Igor Žagar.


Tu objavljamo besede, ki jih je zapisala naša članica Sabina Dermota po začetku Slovenske planinske poti na Pohorju:

Slovenska planinska pot predstavlja 617 kilometrov urejenih planinski poti, ki med seboj povezujejo najzanimivejše vrhove in najpomembnejše planinske koče od Mariborskega Pohorja do Ankarana. Ta prečudovit naravni svet je v preteklosti ljudem nudil predvsem zavetje in dodaten vir preživetja. Danes, v sodobnem načinu življenja pa se ljudje radi vračamo v naravo, kjer tam najdemo duševni mir in novo življenjsko energijo. To in dejstvo, da so že naši predhodniki – slepi in slabovidni člani Kulturno-prosvetnega in športno rekreativnega društva »KAREL JERAJ«, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja osvajali to pot, nas je, slepe in slabovidne vzpodbudilo, da se skupaj odpravimo po tej poti in skupaj osvojimo častni znak PZS. Zelo dobro se zavedamo, da tega ne moremo početi sami. Za tovrstno aktivnost potrebujemo spremljevalce, somišljenike, ljudi dobre volje in podobnih misli, ki bi želeli z nami preživeti del svojega prostega časa, nam približati  prelepe podobe pokrajine, nam opisati slike narave in z nami deliti prijetna doživetja… Zato smo se povezali s Planinsko zvezo Slovenije, oziroma z njenim odborom Planinstvo za invalide/OPP ter sklenili skupaj osvojiti zadani cilj.

Kaj pomeni podpis sodelovanja za slepe in slabovidne pohodnike?

Presenečeni smo in nad vse veseli, da je naša velika želja po dosegu cilja osvojiti SPP in se hkrati lepo imeti v objemu gora s prijatelji, našla toliko razumevanja in posluha pri tolikšnemu številu ljudi, ki kakor pravi naš veliki pesnik France Prešeren »smo zato se zbratli, ker v srcu dobro mislimo«.

S podpisom takšnega sporazuma se je ponovno pokazalo, kako lahko invalidnost povezuje in združuje in ne ločuje. Veseli smo tako široke podpore vseh podpisnic in vsakega posameznika, ki bo z nami prehodil del poti in tako podaril del sebe in svojega časa v skupni projekt. Zagotavljamo vsem, da nikomur ne bo žal, saj je dajanje in sprejemanje vedno obojestransko.

Za uradni pričetek akcije smo izbrali 8. februar, kjer smo v Mariborski koči na Pohorju odtisnili prvi žig v naše pohodne knjižice. Ker je prav, da kulturni praznik in pričetek naše akcije svečano otvorimo, smo udeleženci pripravili kulturni program, ki ga je povezovala Urška Vučak Markež, svoje aforizme o slepoti je v brajici prebral Valter Čučkovič….

Ob tej priložnosti so Planinska zveza Slovenije, Slovenska karitas, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza tabornikov Slovenije podpisali sporazum o sodelovanju njihovih prostovoljcev pri izvedbi inkluzijskih pohodov, skupina petintridesetih  slepih in slabovidnih planincev ter njihovih spremljevalcev in kolegov iz hrvaške, pa je za tem v njihovi družbi prehodila še pot do Ruške koče.

Na tak poseben, svečan in dan z noto kulture se nas je zbralo 150 iz Slovenije in Hrvaške.

Slike s pohoda si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji:


Pri uresničitvi naših ciljev nam lahko pomagate v obliki donacije ali pa nam

podarite (virtualni) OBJEM.

KPŠRD »KAREL JERAJ« sodeluje v razpisu Objem topline za donacijo, ki nam bo pomagala pri izvedbi naše aktivnosti in sicer pod številko 12. oddate svoj objem našemu društvu.

Povezava do glasovanja je na: http://objemtopline.dormeo.net/.

Pri tem potrebujemo vašo pomoč, saj lahko le z zadostnim številom objemov pridemo do želene donacije.

Virtualni objem nam lahko podarite vsakih 24 ur do 29. 2. 2020.

Navodila za podarjanje objemov:

  • Objem podarite tako, da pod našo organizacijo kliknete gumb »podarjam objem«. Ko to naredite prvič, objem še ni podarjen, saj se je potrebno najprej registrirati z vašim e‑mail naslovom.
  • To pomeni, da se vam po prvem kliku na gumb »podarjam objem« pojavi okno, v katerega vpišete vaš e‑mail.
  • Na e‑mail, ki ga boste vpisali, boste prejeli sporočilo, v katerem se bo nahajala povezava, na katero morate klikniti, da potrdite sodelovanje. S tem je registracija uspešno opravljena in odprla se vam bo spletna stran Objema Topline, kar pomeni, da lahko sedaj normalno podarjate objeme (brez ponovne registracije).
  • Pod KPŠRD »KAREL JERAJ«, kliknete gumb »podarjam objem« in naša številka se bo obarvala zeleno. To pomeni, da je bil objem uspešno podarjen. Vsak dan nam lahko podarite po 1 objem. Torej, če v roku 24 ur po prvič podarjenem objemu, še enkrat kliknete »podarjam objem«, se bo številka obarvala rdeče, kar pomeni, da ste nam danes že podarili in ga ne morete več.

Za vašo pomoč se vam vnaprej zahvaljujemo!