V soboto, 17. novembra 2018 smo se odpravili na ekskurzijo na Notranjsko.
Najprej smo se odpeljali v Volčje, kjer se nahaja Bloško jezero. Tam se nahajajo
lesene skulpture in glamping. Nato smo se odpeljali v Novo vas, ker smo
obiskali Muzej Bloški smučar. Ogled je bil prilagojen slepim in slabovidnim.
Najprej smo se sprehodili po muzeju, kjer nam je gospod v tamkajšnjem nareču
predstavil bloško smučanje in samo bloško planoto. Nato smo si ogledali tudi
dokumentarni film, kjer smo izvedeli marsikaj novega o Blokah in zgodovini
bloškega smučanja.

Na koncu pa smo se odpeljali proti Velikim Blokam in naše srečanje zaključili s
kosilom v Gostilni Miklavčič, ki smo ga popestrili z glasbo in plesom, za kar je
poskrbel duo SIMI.

Nekaj utrinkov iz ekskurzije si lahko ogledate v fotogaleriji Iz ekskurzije na Bloke.


V četrtek, 22. in v petek 23. novembra 2018 so se naši kegljači v Kranju udeležili 14. mednarodnega turnirja in 8. memoriala Borisa Žukevića.

Naša II. ekipa v sestavi: Luj Šprohar, Stane Luzar in Sašo Kajtna je zasedla 9. mesto (1720 podrtih kegljev) in
naša I. ekipa v sestavi: Mitja Osolnik, Igor Žagar in Miro Rus je zasedla 4. mesto (1822 podrtih kegljev). Sodelovalo je 18 ekip.

Posamezno so naši kegljači zasedli naslednje uvrstitve:
članica — v kategoriji B3 — 2. Branka Zorko (667),
člani — v kategoriji B1 — 9. Luj Šprohar (441), 5. Mitja Osolnik (474),
v kategoriji B2 – 11. Stane Luzar (599), 6. Igor Žagar (677),
v kategoriji B3 – 10. Miro Rus (671), 9. Sašo Kajtna (680) in 5. Franci Tomšič (689 podrtih kegljev).


Ekipa naših šahistov (Dušan Kutin, Janez Mlačnik, Joško Delost, Viktor Vertačnik, Gregor Čižman, Leopold Kočevar in Novica Novaković) je od 13. septembra do 15. novembra 2018 (9 kol) sodelovala na 19. Osrednje slovenski šahovski ligi za leto 2018 – 1. ligi, kjer so ob zaključku lige zasedli 5. mesto, z 19 šahovskimi točkami in 10 meč točkami.


Noč je čas, ko je sonce navidezno pod krajevnim obzorjem. Rečemo, da je takrat tema. Toda tema se je usedla v človekovo zavest tudi kot stanje duha. Postala je simbol posebnega stanja ali razpoloženja, celo začasnega ali trajnega brezupa. Ko se človeku zdi, da se mu dogajajo samo slabe stvari, ko se nič ne zgodi, kot bi si želel, ko se trudi, da bi storil nekaj, zgodi se pa nekaj povsem drugega, ko ima občutek, da na vse slabo, kar se mu dogaja nima nobenega vpliva, nobene moči, da bi tok slabega ustavil, takrat reče, da je padel v temo.

Takrat ima občutek, da je v popolni temi in išče, kje bi našel vsaj kanček svetlobe, ki bi mu pomagal najti pot na takšno količino svetlega, da bi prekril vso temo. Tukaj tudi svetloba nastopa simbolno. Kitajski pregovor pravi, da je bolje prižgati svečo, kot tarnati nad temo. V simbolnem pomenu je to nasvet za pot iz teme. V takšnih temačnih okoliščinah se je znašla tudi Saška Strnad, avtorica dveh pesniških zbirk Beneške čipke in Čarne, sicer pa predana kulturi in umetnosti. Dela v Šentjakobskem gledališču, slika, piše scenarije in režira odrske postavitve, poleg tega pa pripravlja in vodi kulturne delavnice za mlade.

Rada prenaša svoja umetniška snovanja in ljubezen do umetnosti na druge. Zanjo velja, da ne zna reči ne. In prav to jo je pripeljalo v temo o kateri smo govorili na začetku. Pot vanjo je trajala dolgo, najbrž je za zadnje korake poskrbela sinova bolezen. Toda Saška ni obupala, v skladu s kitajsko modrostjo, si je sama naredila prvo svečo in jo prižgala. Nastaja le pesniška zbirka, ki je na začetku imela naslov Črne, mišljeno kot črne pesmi, toda s tem, ko jih je spravljala iz sebe, so spreminjale barvo, vse do »bele, bele« in zato so postale Čarne, nekaj jih je začaralo, da so spremenile barvo.

Čarovnija je bila tudi to, da je prišla v stik s članicami in člani društva slepih in slabovidnih Karel Jeraj iz Ljubljane in rodila se je ideja, da bi prav oni predstavili njene pesmi. Celoten recital naj bi potekal v temi. Na predstavitvi v kletnih prostorih gradu v Žužemberku je bil tudi Jurij Popov in posnel Nedeljsko reportažo, ki govori o tem, kako sta se dve temi združili, se med seboj pomešali in prižgali že drugo svečo iz kitajskega pregovora.

Oddaji lahko prisluhnite na povezavi: Nedeljska reportaža – Pesmi iz teme


Naši kegljači so v soboto, 3. novembra 2018 na Reki sodelovali na XXIV. mednarodnem turnirju za slepe in slabovidne v steznem kegljanju.

Ekipno je naša ekipa v sestavi: Mitja Osolnik, Igor Žagar in Miro Rus zasedla 1. mesto (1983 podrtih kegljev).

Posamezno so naši kegljači zasedli naslednje uvrstitve: člani – v kategoriji B1 – 2. Mitja Osolnik (593),
v kategoriji B2 – 4. Igor Žagar (677) in
v kategoriji B3 – 5. Miro Rus (713)
ter članica – kategorija B3 – 2. Branka Zorko (700 podrtih kegljev).