Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih »KAREL JERAJ« vabi slepe in slabovidne, vaše spremljevalce oziroma prijatelje v soboto, 17. novembra 2018 na Notranjsko. Najprej se bomo ustavili v Novi vasi na Blokah, kjer bomo obiskali Muzej Bloški smučar. Bloke so zibelka smučanja v srednji Evropi. Prvi doslej znani zapis o samoniklem bloškem smučarju, gibanju na smučeh po visokem snegu je leta 1689 v Slavi vojvodine Kranjske opisal Janez Vajkard Valvazor. Bločani so bili v tistem času edini v srednji Evropi, ki so uporabljali smuči pri hoji in vijuganju po snegu. O tem edinstvenem pojavu v davnini so pisali še številni domači in tuji raziskovalci. Prav gotovo je, da si Bločani niso izmislili smuči za šport in zabavo, napravili so jih za praktično rabo. Dolge in hude zime so čez širna polja prinesle tudi nešteto zametov, zakrile poti do vasi in Bločanom preprečili, da bi šli lahko po opravkih. Da so svoje otroke lahko odnesli h krstu, hodili v cerkev in pokojnika popeljali na zadnjo pot, so si umislili lesene smuči.

Ogled bo voden in prilagojen za slepe in slabovidne.

Po ogledu muzeja se bomo odpeljali v Velike Bloke, kjer bomo imeli kosilo, ki ga bomo popestrili z plesom in glasbo. Za dobro voljo pa bo poskrbel duo SIMI.

Odhod avtobusa bo izpred društva, Jamova 5, v Ljubljani ob 09.30 uri.

Prijave zbiramo najkasneje do petka, 09. novembra 2018 oziroma do zasedenosti prostih sedežev v avtobusu in sicer na telefonski številki 041 449 442, kjer dobite tudi morebitne dodatne informacije.

Prispevek znaša 15,00 EUR‑ov na osebo.

Povratek v večernih urah, Udeležba je na lastno odgovornost.

Prisrčno vabljeni!