Kulturno prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih „KAREL JERAJ“ vas v soboto, 5. maja 2018 vabi na 62. pohod Pot ob žici 2018, ki ga organizirata Mestna občina Ljubljana in Timing Ljubljana.

Pohod po poti ob žici okoli Ljubljane je urejena peščena sprehajalna in rekreacijska pot, dolga okrog 35 km in sklenjena vodi okrog celotnega mesta. Pot teče po področju, kjer je med drugo svetovno vojno, od leta 1942, mesto obdajala bodeča žica. Vsako leto okrog 9. maja, praznika Ljubljane, ki zaznamuje osvoboditev mesta po 2. svetovni vojni, po poti poteka tradicionalni pohod.

Kot že v preteklosti vas tudi letos vabimo, da se nam pridružite. Možni sta dve poti. Prva daljša je dolga cirka 35 kilometrov. Zbrali se bomo ob 6:30 uri na postajališču mestnega potniškega prometa številka 6 ‑ Dolgi most (Tržaška cesta na Viču). Tukaj je start in cilj pohoda. Lahko pa se odpravite na krajšo pot, ki bo dolga cirka 10 kilometrov. Zbrali se bomo tudi na postajališču mestnega potniškega prometa številka 6 ‑ Dolgi most (Tržaška cesta na Viču), vendar ob 10:00 uri. Pohod pa bomo skupaj zaključili na društvu, Jamovi 5, kjer bo organiziran obrok. Prispevek za prehrano je 6,00 EUR na osebo. Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost. Spremljevalca si preskrbi vsak sam, če ga potrebuje.

Prijave sprejemamo na telefonski številki 041 / 449‑442 do četrtka, 3. maja 2018.

Prisrčno vabljeni!


V soboto, 21. aprila 2018 so naši kegljači v Postojni na steznem kegljišču Kegljaškega kluba Proteus sodelovali na Državnem prvenstvu slepih in slabovidnih v kegljanju za leto 2018.

Dosežene so bile uvrstitve:

kategorija B1 – 1. Mitja Osolnik (496),
kategorija B2 – 7. Stane Luzar (633), 4. Sašo Kajtna (674) in 1. Igor Žagar (707), kategorija B3 – 4. Miro Rus (690) in 3. Franci Tomšič (698) ter članica – kategorija B3 – 2. Branka Zorko (628 podrtih kegljev).


Od petka, 13. do nedelje, 15. aprila 2018 so naši kegljači na kegljišču “Huan Antonia Samaran” – Zetra v Sarajevu sodelovali na 10. mednarodnem turnirju v steznem kegljanju “Dan mesta Sarajeva”.

Ekipno je naša ekipa v sestavi: Mitja Osolnik, Igor Žagar in Miro Rus zasedla 4. mesto (1863 podrtih kegljev).

Posamezno pa so bile dosežene uvrstitve:

člani v kategoriji B1 – 6. Mitja Osolnik (461),
v kategoriji B2 – 9. Stane Luzar (624), 3. Sašo Kajtna (688), 1. Igor Žagar (694),
v kategorija B3 – 5. Franci Tomšič (703) in 4. Miro Rus (708 podrtih kegljev).


Japonska zastava (Wikipedia)

Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih »KAREL JERAJ« vas vabi na družabno popoldne, ki bo potekalo v ponedeljek, 23. aprila 2018, na Jamovi 5, v Ljubljani ob 16:30 uri. Tokrat bo naš gost iz Japonske gospod Hori Takeaki. Gospod je bil sekretar mednarodnega PEN‑a, antropolog, novinar, borec proti jedrskemu orožju in je koordinator med muzejema Hirošima‑Nagasaki pri organizaciji razstave naslednje leto v Muzeju novejše zgodovine. Ukvarja pa se z haiku poezijo, ki jo piše tudi sam. Torej, pogovor bo tekel o Hirošimi in Nagasakiju, dotaknili pa se bomo tudi njegove haiku poezije. Z njim bo prišla tudi gospa Ifigenija Simonovič, ki je prav tako članica združenja PEN. To je združenje, v katerega so včlanjeni pesniki, pisatelji in esejisti vseh narodnosti, ras in veroizpovedi, ki se borijo proti nasilju oziroma za mir in sožitje med narodi.

Bo zanimivo, zato vljudno vabljeni!


V soboto, 7. in v nedeljo, 8. aprila 2018 so se naši tekmovalci na Okroglem pri Kranju udeležili DP v showdownu za leto 2018.

Uvrstitve posamezno tekmovalke:

7. Nataša Žganjar, 6. Anja Hočevar, 5. Tanja Jesih Bačnik

in tekmovalci:

9. Denis Detiček, 5. Simon Podobnikar in 3. Miha Susman.

Ekipno je naša I. ekipa (Simon Podobnikar, Anja Hočevar in Denis Detiček) zasedla 6. mesto.

Naša II. ekipa (Miha Susman, Tanja Jesih Bačnik in Nataša Žganjar) je zasedla 2. mesto.


Ekipa naših šahistov (Dušan Kutin, Leopold Kočevar, Joško Delost, Viktor Vertačnik, Novica Novakovič, Gregor Čižman in Korel Ulaga) je od 11. januarja do 5. aprila 2018 sodelovala na 71. ljubljanski šahovski ligi 2018 – I. ligi, v trajanju 9 kol. Ob zaključku lige je naša ekipa zasedla 7. mesto, z 18 šahovskimi točkami in 9 meč točkami.


9. aprila je na društvu potekalo društveno družabno popoldne.

Tokrat sta bila naša gosta gospod Jože Vidic, znan slovenski kinolog in dolgoletni član komisije za dodeljevanje psov vodičev slepih pri ZZZS in vaditelj psov vodičev gospod Marko Bručan, ki je tudi podpredsednik mednarodne zveze reševalnih psov. Pogovarjali smo se o sobivanju človeka in psa, o življenju in delu s psom vodičem, o pogojih za pridobitev psa vodiča in seveda o dolžnostih, ki jih ima slepi do svojega psa vodiča. Prisotni so bili tudi nekateri uporabniki psov vodičev z svojimi štirinožci. Tako so lahko priložnost za preizkus hoje s psom dobili tudi nekateri drugi slepi in slabovidni.

Fotogalerija z dogodka: