Spoštovane šahistke in šahisti!

Center IRIS v letu 2019 praznuje 100‑letnico poučevanja slepih in slabovidnih v Sloveniji. Obletnici se bodo poklonili z nekaj dogodki, med katerimi je tudi šahovski turnir.

Vabijo Vas, vse svoje bivše učence, dijake, zaposlene, sodelavce in prijatelje slepih in slabovidnih, da se jim v soboto, 06. oktobra 2018, pridružite v Centru IRIS, Langusova 8 v Ljubljani in skupaj odigrate nekaj partij.

Igralo se bo po švicarskem sistemu, 7 krogov, 20 minut na igralca brez dodatka. Turnir ne bo prijavljen za rating točke. Slepi, slabovidni in videči bodo igrali s prevezami ali temnimi očali, igralec pa mora najprej z glasom napovedati potezo (šahovska notacija) in jo nato tudi fizično izvesti na šahovnici prilagojeni za slepe.

Glavna želja in namen turnirja je predvsem druženje, srečavanja s prijatelji, znanci, nekdanjimi sošolci in prijetno preživeta sobota. Seveda pa upajo tudi na bojevite partije, dodelane strategije in silne taktike.

Vse udeležence vljudno prosijo, da tisti, ki že imate temna očala (za goalball, showdown, keglanje…), le‑te prinesite s seboj.

Program dneva:

9.00 … Prihod na Center IRIS in prijava tekmovalcev
9.45 … kratek nagovor organizatorjev, sodnika, donatorjev
10.00-13.30 … prva štiri kola
13.30-14.30 … kosilo
14.30-17.00 … peto do sedmo kolo
17.00-17.30 … razglasitev zmagovalcev
17.30-19.00 … druženje na vrtu

Prijavite se lahko na telefonsko številko 041 449 442 do vključno, srede, 19. septembra 2018.

Prisrčno vabljeni!


Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih »KAREL JERAJ« na povabilo Inštituta Komunikum srčno vabi slepe in slabovidne k sodelovanju pri projektu »Poligon za varne padce« v okviru katerega bomo souporabljali in soupravljali javno zeleno površino LivadaLAB.

Pridružite se pri ureditvi in uporabi prve zelene javne površine, prirejene za slepe in slabovidne. Skupaj s polnočutečo populacijo bomo pripravili prvo zeleno urbano površino, urejeno za samostojno uporabo slepih in slabovidnih. Pridružite se pri soustvarjanju. Ob tem aktivno preživljajte svoj prosti čas ob vrtnarjenju, ob skupnih športnih igrah…

Lokacija (blizu hiše Dolgi breg 56) je dostopna z avtobusom Mestnega potniškega prometa številka 9 (postajališče Opekarska). Pri gostilni Livada se čez cesto odpravite po ulici Dolgi breg (5 minut hoje) in že prispete na Livado. V kolikor potrebujete pomoč za prihod od postajališča do lokacije (Livada) le-to sporočite ob prijavi.

Predvideni termini srečanj so ob četrtkih od 17. ure dalje.

Nujna oprema v poletnem času: voda, pokrivalo, zaščitno sredstvo proti klopom.

Vsem zainteresiranim, ne glede na starost in socialni status so aktivnosti programa brezplačne.

Prijave sprejemamo na telefonski številki: 051 280 110. Na navedeni telefonski številki dobite tudi ostale dodatne informacije.

Udeležba na lastno odgovornost.

Prisrčno vabljeni!


Odpravili smo se v kraj Krka, kjer smo se pod vodstvom lokalnega vodiča podali na pot po poti reke ljubezni, po lokacijah kjer snemajo prizore priljubljene nadaljevanke Reka ljubezni. Obiskali smo tudi Krško jamo in izvir Krke.

Ustavili smo se v Slakovi domačiji "to so Slakovi iz nadaljevanke", kjer smo bili postreženi z domačim šmornom in kozarčkom žganja. Ob zvoku harmonike pa smo tudi zapeli.

Po kosilu smo obiskali ekološko kmetijo Bregar, kjer nas je najprej pozdravil in predstavil kmetijo naš član Matija. Tu so nas prijazno sprejeli in nas tudi postregli, mi pa smo lahko kupili njihove proizvode.

Nato smo se še odpravili v Veliki Kal, kjer nam je Dejan Kastelic predstavil svoje ustvarjanje, izdelovanje lesenih skulptur z motorno žago. Res je pravi umetnik!

Vrnili smo se v večernih urah, polni lepih vtisov in z novimi informacijami.

V nadaljevanju oziroma fotogaleriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz ekskurzije:


9. aprila je na društvu potekalo društveno družabno popoldne.

Tokrat sta bila naša gosta gospod Jože Vidic, znan slovenski kinolog in dolgoletni član komisije za dodeljevanje psov vodičev slepih pri ZZZS in vaditelj psov vodičev gospod Marko Bručan, ki je tudi podpredsednik mednarodne zveze reševalnih psov. Pogovarjali smo se o sobivanju človeka in psa, o življenju in delu s psom vodičem, o pogojih za pridobitev psa vodiča in seveda o dolžnostih, ki jih ima slepi do svojega psa vodiča. Prisotni so bili tudi nekateri uporabniki psov vodičev z svojimi štirinožci. Tako so lahko priložnost za preizkus hoje s psom dobili tudi nekateri drugi slepi in slabovidni.

Fotogalerija z dogodka:


V ponedeljek 19. marca 2018 nas je v okviru družabnega popoldneva obiskal radijski športni novinar g. Franci Pavšer, ki nam je pripovedoval o delu novinarja, o minulih zimskih olimpijskih igrah in odgovarjal na naša vprašanja. Na koncu pa smo mu tudi mi pokazali šah za slepe in kako igramo pikado in showdown.

Nekaj utrinkov pa si lahko ogledate v fotogaleriji.


Naših 7 članov in 2 spremljevalca so se odločili, da grejo na ekskurzijo v Bosno in tako sta spodnji članek zapisali Ana in Lidi:


Ekskurzija v Bosno

Odločitev je padla… GREMOOO V BOSNOOO!!!

Krenili smo 13. 03. v zgodnjih jutranjih urah polni veselega pričakovanja.

Naš prvi cilj so bile piramide. Potovanje je potekalo v zelo veselem in sproščenem vzdušju, tako da smo se kar naenkrat znašli pred vhodom v Visočke tunele.

Najprej smo se pred vhodom sestali z vodičem, ki nas je s slikovito razlago popeljal skozi rove. Združil je zgodovino, duhovnost in zanstvena odkritja z vseh nivojev.
V rovih smo bili približno eno uro in se iz njih vrnili polni vtisov in energije.

Sledila je pot do hotela, kjer smo imeli rezervirano nastanitev, nato se je večina z tramvajem odpravila proti Baš Čaršiji. Najprej smo si jo ogledali, se sprehodili po dolgi poti, nato smo pa poiskali restavracijo, kjer smo degustirali zelooo dobre čevape in Sarajevsko pivo.

Najboljše je bilo to, da vzdušje ni popustilo tudi ko smo se vrnili v hotel, kjer smo se vsi zbrali v baru na pijači in sproščenem klepetu, polni vtisov tega dne.

Drugo jutro smo kombinirali šoping z izvirom – Vrelom reke Bosne.

Kot v starih časi smo se s fijakerji podali po drevoredu do vhoda v park izvira. Sprehodili smo se po celem območju parka po mostičkih, ki vodijo čez brzice, ki tvorijo izvir in se na neki točki združijo v reko.

Najbolj nas je šarmiral labod, ki je imel v bližini gnezdo. Najprej je »poziral« Simoni, se šopiril, raztezal krila, nato pa jezno pokazal Silvotu in Mihu, da ima tudi oster kljun in nas s tem opozoril, da je on tu gospodar.

Tu smo si privoščili tudi jutranjo kavico in uživali na sončku in svežem zraku. Za ta čas je bilo prav toplo.

Ker smo hoteli občutiti utrip tamkajšnje tržnice, smo se odpravili na Koševo, kjer smo nakupili nekaj stvari in uživali v »pazarenju«.

Spet so bili za večino na vrsti nepogrešljivi čevapi. Poiskali smo restavracijo ob vodi, kjer so nas lepo sprejeli in postregli. Ob prihodu v restavracij nas je prvič temeljito poškropil tudi dež, čeprav je bil napovedan za oba dneva, a nas je do tedaj včasih ogrelo tudi sonce.

Po pozni kočerji (kosilu-večerji) je sledila dolga pot domov, kjer nas je v valovih pospremil tudi dež.

V zgodnjih jutranjih urah smo srečni in dobre volje prišli domov.

Seveda pa gre največja zahvala »optimističnemu SMS triju« (Silvo, naš fantastični šofer, Milica in Sašo), ki so s svojo nesebično pomočjo pripomogli, da smo tako brezskrbno in sproščeno lahko preživeli ta dva čudovita dneva.

Vsekakor gre velika zahvala tudi MDSS, da nam je omogočilo najem kombija za potovanje.

Bilo je tako fantastično, da smo si zaželeli, da »vajo« še enkrat ponovimo, vendar tokrat nekam drugam.

Udeleženci:
Ana Oražem,
Saraina Delfina,
Ladka Hunjet,
Simona in Miha Jakopin,
Irena Temlin,
Sašo Dreven,
Milica Škedelj,
In šofer Silvo Oražem

Popotniški pozdrav vsem


V soboto, 18. novembra 2017 smo se z avtobusom odpeljali na ekskurzijo na Gorenjsko. Najprej smo se ustavili v Lescah kjer smo obiskali trgovino Gorenjka. Tu so nam pripravili manjšo degustacijo njihovih proizvodov, katere smo lahko tudi kupili. Pot smo nadaljevali proti Mojstrani in tam obiskali Slovenski planinski muzej. Muzej v Mojstrani ponuja pravo gorsko izkušnjo za alpinistične navdušence, v katerem lahko doživite planinsko izkušnjo v prvem igrificiranem muzeju na svetu.

Naše srečanje pa smo zaključili v domu oddiha ZDSSS na okroglem, ki smo ga popestrili z glasbo in plesom za kar je poskrbel duo SIMI.
V Ljubljano smo se vrnili v večernih urah polni lepih vtisov.

Nekaj utrinkov iz ekskurzije pa si lahko ogledate v fotogaleriji!


V jesenskem terminu smo na društvu gostili dva zanimiva gosta!

V torek, 10. oktobra 2017 je na društvu potekalo društveno družabno popoldne našega društva. Na tokratnem srečanju nas je obiskal naš gost nekdanji vrhunski košarkar, športni komentator in politik gospod Peter Vilfan. V sproščenem pogovoru smo preživeli zanimivo in lepo popoldne.
Druženja se je udeležilo skupno 27 slepih in slabovidnih ter njihovih spremljevalcev.

V ponedeljek, 06. novembra 2017 pa nas je v okviru družabnega popoldneva obiskala gostja gledališka in filmska igralka gospa Alenka Tetičkovič. Druženja se je udeležilo skupno 13 slepih in slabovidnih ter njihovih spremljevalcev. Gospa Alenka nam je povedala veliko zanimivega o svojem poklicu in hitro je minil čas ob prijetnem klepetu.


Ob koncu meseca julija 2017 so upravne enote v skladu z določili Zakona o izenačevanju možnosti invalidov začele izdajati invalidsko kartico ugodnosti, za katero lahko invalidi zaprosijo na vseh 58 upravnih enotah po Sloveniji.

Z invalidsko kartico ugodnosti bodo invalidi v državah EU lahko uveljavljali posebne komercialne popuste, ki so jim na voljo v posameznih državah.

Aktualne ugodnosti bodo lahko upravičenci spremljali na spletni povezavi
www.invalidska-kartica.si,
kjer je objavljena baza ugodnosti. Na njej bo mogoče iskati podatke po vrsti ugodnosti in krajih. Informacija o ugodnosti se bo izpisala z osnovnimi podatki: naslov, spletni naslov, delovni čas, telefonska številka, višina popusta…

Uporabniki bodo imeli možnost uporabe baze ugodnosti tudi preko mobilne aplikacije na svojem mobilnem telefonu. Mobilno aplikacijo bodo uporabniki lahko poiskali pod naslovom: "INVALIDSKA KARTICA".

Do kartice so upravičeni državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ali tujci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji in sicer:

 • invalidi I., II. in III. kategorije po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (vsi delovni invalidi – odločba ZPIZ)
 • priznana telesna okvara (odločba ZPIZ o telesni okvari):
  • 90 % TO zaradi izgube vida
  • 70 % TO zaradi izgube sluha
  • najmanj 80 % TO, če se TO seštevajo in je najnižji odstotek za eno TO vsaj 70 %
 • invalid po Zakonu o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanjuinvalidov (odločba Zavoda RS za zaposlovanje)
 • priznan status invalidne osebe po Zakonu o usposabljanju in zaposlovanju invalidov (sklep ali odločba Zavoda RS za zaposlovanje)
 • status invalida po Zakonu o vojnih invalidih (odločba upravne enote)
 • pridobljen status po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb (odločba centra za socialno delo ali redko ZPIZ)
 • razvrščeni po Zakonu o izobraževanju in usposabljanju otrok in mladostnikov z motnjami v telesnem in duševnem razvoju (odločba centra za socialno delo na podlagi mnenja komisije za razvrščanje):
  • o otroci z motnjami v duševnem razvoju
  • gluhi otroci
  • slepi otroci
  • otroci z okvarami, deformacijami ali gibalnimi motnjami, ki se ne morejo izobraževati skupaj z drugimi otroci
 • usmerjeni po Zakonu o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami – enako kot prejšnja alineja (odločba Zavoda RS za šolstvo)
 • gluhoslepi – 50 % okvara sluha po Fowlerju in 1., 2., 3., 4. ali 5. Kategorija slepote in slabovidnosti (izvid zdravnika – enako kot zatehnične pripomočke)
 • pridobljen status invalida po predpisih drugih držav članic EU

Upravičenci z izdajo kartice nimajo dodatnih stroškov. Za izdajo kartice prinesejo s seboj na upravno enoto fotografijo (format fotografije za osebno izkaznico), veljavni osebni dokument in originalno odločbo oziroma kopijo odločbe, ki je istovetna originalu s katero dokažete svojo invalidnost.